To place your order or for more info, kindly email us at daybabdelectable@gmail.com... sms or whatsapp us @ 012-612 8708

Wednesday, August 29, 2012

All in one...

Entry kali nie, kita masuk kan semua sekali...

 Carrot Cake.. ordered by Vickie for the lovely daughter, Marissa..
Happy Birthday, Marissa... 
and thank you, Vickie for your support and order...


Fifi... ordered Snickers Cheesecake for her BOSS...
Thank you, my dear for the order and your support towards DDT...

Testimony :
Sedapppp i loike tq


Nie pulak... Toblerone Cheesecake, ordered by Kak Gal for her son.
Thank you, Kak Gal for the support...

Wawa... peminat setia Cheese Brownies. Order 2 kotak..
Alhamdulilah... Thank you, Wawa for the order and your support...

Toblerone Cheesecake... ordered by Azura from Bernama..
Thank you for the order and support towards DDT...

Snickers Cheesecake...

Blueberry Cheese Tart... yummmyyyy....

Maltesers Cheesecake for Choos...
Happy Birthday!!

Red Velvet Cake... yummmm

Red Velvet Cake... for Sufi.
Thank you, Wawa... for your support towards DDT...

Saturday, August 25, 2012

Laksa Tomyam

Selamat Hari Raya...

DayBab masak Laksa TomYam pulak harini.. ada tetamu jauh nak datang. 
Cuba.. jangan tak cuba tau!!!


Laksa TomYam
by : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Utama:-
500 g ayam, dipotong kecil, cuci bersih dan toskan
10 - 15 ekor udang besar, dibersihkan
7 - 8 ekor sotong sederhana besar, dipotong bulat
2/3 botol "LIFE" tom yam paste
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua
200 ml pati santan
1 liter air (atau lebih mengikut keperluan)
1 bungkus mee laksa, direndam dan celur hingga lembut, toskan
Sos ikan secukupnya

Bahan Dikisar halus:-
6 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 camca teh lada hitam biji

Bahan Sampingan:-
Tauhu, digoreng dan hiris nipis
Telur rebus, dibelah dua
Timun, dihiris halus
Daun selasih, hiris halus
Hirisan cili padi
Limau kasturi, dibelah dua
Taugeh, dicelur
Bawang besar, dihiris halus

Cara membuatnya:-

  1. Untuk kuah:- Panaskan 1/2 cawan minyak, masukkan serai titik dan juga bahan2 dikisar. Kacau goreng hingga wangi. Masukkan "LIFE" tom yam paste dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul hingga rata dgn rempah2. Biar 5 minit hingga ayam kecut.
  2. Masukkan air dan biar mendidih pada api sederhana. Kemudian masukkan daun kesom dan daun limau purut diikuti sotong dan udang. Tuang pati santan dan masak hingga mendidih. Masukkan sos ikan (anggaran 3 - 4 camca besar) atau hingga sesuai rasanya. Biar mendidih pada api perlahan untuk 1 - 2 minit. Boleh matikan api dan angkat.
  3. Penyedian laksa:- Dalam mangkuk, bubuh mee laksa, timun hiris, bawang hiris dan taugeh celur. Tuang kuah (bersama2 isinya) hingga hampir memenuhi mee laksa tadi. Hias dgn hirisan tauhu, telur rebus, hirisan daun selasih dan cili padi serta belahan limau kasturi...