To place your order or for more info, kindly email us at daybabdelectable@gmail.com... sms or whatsapp us @ 012-612 8708

Thursday, December 15, 2011

Aidil Adha...

Chocolate Prune Cake

Snickers Chocolate Cheesecake

For more info, kindly email me at daybabdelectable@gmail.com..

Toblerone Cheesecake...


This is the second time Su ordered cheesecake from me...
Thank you, dear for your orders and support towards DayBab's Delectable Treats...

For more info, kindly email me at daybabdelectable@gmail.com...

Thank you, Teachers...!!!


Cupcakes ordered by my ex-schoolmate's sister for her daughter's teacher...


Thank you, dear for the order and support... 


Kindly email me at daybabdelectable@gmail.com for more info...

To JB with Love!!!


From KL with Love...

Chocolate moist cake ordered and sent to JB.. 
thank you for the order...


For more info... kindly email me at daybabdelectable@gmail.com..

Rocky Road Brownies..


Kak Gal ordered Rocky Road Brownies for Raya Haji...

Thank you, Kak Gal...


Kindly email me at daybabdelectable@gmail.com for more info...

Mini Snickers Cheesecake...


Mini Snickers Cheesecake ordered by hubby's colleague.. 
Thank you, dear for your order and support..

Kindly email to me at daybabdelectable@gmail.com for more details..

Tuesday, November 29, 2011

Aneka Kek Kukus by DayBab's Delectable Treats


Introducing... DayBab's Delectable Treats latest edition... ~ Kek Kukus..!!!

There are :
~ kek lumut
~ kek chocolate moist
~ kek buah kukus
~ kek cantik manis, and
~ kek hati pari

For more info, kindly email me at daybabdelectable@gmail.com

Thursday, November 17, 2011

Kek Sarang Lebah...

Kek Sarang Lebah... a.k.a. Kek Gula Hangus.... nie memang kek kegemaran DayBab. Dok tengah terjah blog Che Mat Gebu nampak pulak resipi nie. 

Apa lagi, catat kat kertas... dan DayBab pon mencuba nye... ini lerr hasil untuk cubaan yang pertama. Tak sampai setengah jam, dah tinggal separuh loyang. 2 anak kecik menjadi peminat kek nie juga...

Resipi nye seperti dibawah...: DayBab cut and paste dari blog Che Mat yea... 

BAHAN "A" :-)

250 gram gula pasir
225 ml air
75 gram mentega


BAHAN "B" :-)
4 biji telur gred A

125 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bikarbonate*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 gram susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. Masukkan gula pasir ke dalam periuk, masak dengan api sederhana hingga gula mencair, kacau hingga gula menjadi karamel, tapi jangan hitam sangat nanti pahit. Berhati2 masukkan air sedikit demi sedikit hingga habis, kacau hingga rata. Masukkan mentega, kacau hingga mentega cair. Sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan gebu, masukkan susu pekat manis, putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan diakhiri dengan gula karamel tadi. Putar sebati dan rehatkan 30 minit (mat rehatkan 1 jam).
  3. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berlubang tengah berukuran kurang lebih 8 atau 9 inci dengan mentega, tabur tepung dan buang lebihan tepung tadi. Tapis adunan kek (kacau rata sebelum dituang) ke dalam tin dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan sebentar dalam tin dan boleh dikeluarkan.


Selamat mencuba....

Monday, November 14, 2011

Marmer Hungkwe

Dok browsing kat Natural Cooking Club ~ resipi Ibu Fatmah Bahalwan. Tetiba nampak dengan resipi puding nie. Memang kebetulan, DayBab nak habiskan stok tepung Hungkwe yang banyak DayBab beli masa bulan puasa haritu...

One thing for sure, memang senang... mudah tuk membuat nye... Rugi tak cuba sebab puding nie memang sedap...!!!


Ini lerr resipi nye... :

Bahan:
1 bungkus tepung Hung Kwe ~ yang clear.. tapi, kalau nak pakai yang warna-warni tu pon boleh jugak...
1 ltr santan
250 gr gula pasir
1 sdt garam
1 sdm cocoa powder
2 sdm air panas

Cara membuatnya:
  1. Cairkan cocoa powder dengan air panas, ketepikan.
  2. Campur tepung hung kwe, gula pasir, garam dan santan, kacau rata hingga tepung larut.
  3. Masak diatas api sedang sampai mendidih dan kental, angkat dari api, tuang cocoa cair, kacau-kacau kan.
  4. Tuangkan kedalam loyang. Dinginkan. Potong-potong.


Selamat mencuba dan selamat menjamu selera...

Saturday, November 12, 2011

Puding Kasih Bertaut


DayBab dok blog walking... then, ternampak pulak pasal puding nie kat blog Cik Mat Gebu kita... sekali pandang, hati dah bertaut lerr pulak...

Apa lagi... bahan-bahan pon senang, kita cuba... try... test lerrr...


BAHAN "A" :-)
10 gram agar2 serbuk (1 paket)
300 ml air
200 ml santan
1 biji telur
1/2 cawan gula pasir
2 - 3 jenis pewarna makanan + perisa (atau tak payah perisa pun sedap)

BAHAN "B" :-)
10 gram agar2 serbuk (1 paket)
1 liter air
100 gram gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK AGAR2 SANTAN (A) :- Satukan serbuk agar, gula dan air, kacau rata dan masak hingga mendidih dan gula hancur, guna api sederhana. Sementara tu satukan santan dan telur, kacau rata. Tuang dalam agar2 tadi, kacau rata dan masak hingga mendidih, guna api kecil dan kacau sentiasa. Matikan api, dan bagi kepada 3 bahagain, letak pewarna pilihan serta perisa (kalau suka), kacau rata dan tuang dalam bekas agar2 pelbagai bentuk (jenis comel2). Biar beku, simpan dalam peti sejuk.

UNTUK AGAR2 GULA MERAH :- Satukan semua bahan2 B, kacau rata dan masak hingga gula merah hancur. Tapis agar2 tadi dan biar suam sedikit.

UNTUK PUDING KASIH BERTAUT :- Sediakan satu acuan agar2 yang agak besar atau boleh guna loyang biasa. Susun agar santan pelbagai warna dan bentuk pada dasar acuan, kalau guna acuan berlubang tengah, pastikan corak agar2 santan menghadap ke dasar acuan. Sendukkan agar2 gula merah tadi sehingga habis. Biar hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras. Boleh hidangkan. Selamat mencuba...



Selamat Mencuba....!!!

Tuesday, November 8, 2011

Orders by Syahie...


Baked Pasta...


Cheese Brownies..

Syahie ordered 2 boxes of Cheese Brownies and Baked Pasta...

Thank you, dear for the order and your continuous support...

Testimony... :

Dap dapnya baked macaroni akak ni.. Heheee

Sedap sgt spi Daniel mkn 4 rounds hehehe

Rocky Road Brownies..


Rocky Road Brownies with colourful marshmallow...

Thursday, November 3, 2011

Happy Birthday!!!


Biasa nye, kalau bab meng-order cake.. pasti Sab yang akan buat. Tapi, kali nie Basya yang order. Takkan birthday girl pulak yang nak order....

Basya order Mars Cheesecake tuk isteri tercinta. Request to add picture of her and her best buddy...

Happy Birthday, Sabrina and Mazlyn!!!

Orders by Hazwani

Got an email from Hazwani... nak order Tartlets and Congo Bars...
Tapi, DayBab dok busy pulak. Takut tak sempat siap tartlets. Akhirnye, Hazwani ordered Baked Pasta and also Congo Bars.


Pasta yang masih panas-panas tu, DayBab deliver ke rumah Hazwani.


And Congo Bars yang ramai peminat nye....

Email me at daybabdelectable@gmail.com for more info...

Bazaar @ Subang Parade...

We were at Subang Parade last weekend.... For those who missed us, we'll be there again on December 25th, 2011 ~ First Floor, in front of Yamaha Music School..

Alhamdulilah... everything goes smooth as plan.


Luqman and Najwa looking after the booth...
Awesome!!!


Some of the goodies that we sold on that day ~ Assorted Chocolate Chip Cookies, Pineapple Tart, Cheese Brownies, Snickers Cheesecake, Blueberry Cheesecake, Congo Bars, Fruitcakes and also our best selling Chocolate Moist Cake...

Don't forget our DATE on December 25th.. in front of Yamaha Music School..!!!
See you guys!!!

Wednesday, November 2, 2011

Cupcake Hantaran


Kek hantaran buat Kak Ya....

Congrats, dear....

Orders By Suhailah...

Kali nie, Su ordered one big cake and cupcakes from DayBab... semua cake tema nye adalah Angry Birds... i guess, the Angry Birds season is On!!!


Ini lerr the BIG Cake... 
Chocolate Cake, covered with chocolate ganache and decorated with edible image...

Aliah's Cuppies

Angry Birds Cuppies

One of the cupcakes

with ladybug...

For more info, kindly email me at daybabdelectable@gmail.com