To place your order or for more info, kindly email us at daybabdelectable@gmail.com... sms or whatsapp us @ 012-612 8708

Monday, October 6, 2008

BlueBerry CheeseCake



Bahan-bahan ( 23cm )


BASE:



  • 110g Butter - cairkan

  • 200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh

  • 50g Almond flakes - toast

FILLING:



  • 500g / 2 buku Cream cheese

  • 30g Butter

  • 120g Gula Kastor

  • 1 lemon - grate kulit & perah jus

  • 30g Tepung jagung - ayak

  • 200-300ml whipping cream

  • 4 biji Telur - pukul sedikit

  • 150g Blueberry pie filling

TOPPING:



  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2

  • 30ml Air

  • 150g Blueberry pie filling

Cara-cara



  1. Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.

  2. Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.

  3. Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.

  4. Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.

  5. Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.

  6. Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

No comments: